top of page

SANCAKTEPE İŞİTME VE KONUŞMA ENGELLİLER REHABİLİTASYON MERKEZİ

2015 - Ä°STANBUL

Arkitera'nın Türkiye Mimarlık Yıllığı 2018 seçkisinde yer alan projemiz:

 

Proje alanı, 4.980 m2 Belediye Hizmet Alanı (BHA) ve 4004 m2 park alanı olarak 2 parselde yer alıyor.

Tasarlanan tesis, BHA alanı içinde yeralmaktadır. Alan bütünlüÄŸü açısından iki parsel birlikte ele alınmıştır. Projede 2324 m2 yerüstü, tek kat eÄŸitim ve yönetim birimlerinin olduÄŸu kütle, bunun altında kısmi bodrumda da teknik hacim, sığınak ve destek birimleri (personel odası, mescit vb.) olan 360 m2 alan bulunmaktadır. Proje yerleÅŸiminde arazinin batı bölümü, mevcut imar planlarından gelen kuzey-güney aksındaki yeÅŸil alan geliÅŸimi sebebiyle park alanı olarak kalmış, binanın arazinin doÄŸu bölümüne yerleÅŸtirilmesine karar verilmiÅŸtir. Ä°mar planlarındaki revizyon ile bu bölge BHA olarak tanımlanmıştır. Proje yaklaşım olarak yanındaki park ile bir bütün olma gayesi taşır. Çocukların en güvenli ÅŸekilde dış mekanda oynayacağı avlu formu ile parkla iletiÅŸim kurma çabasının uygun birleÅŸimi olarak parka doÄŸru açılan bir U formu tercih edilmiÅŸtir. Çocukların mekanı kullanacağı düÅŸünüldüÄŸünde, tek katlı olması tercih edilmiÅŸtir.

Yapının giriÅŸ aksının kuzeyine bahçeyle iliÅŸkili eÄŸitim birimleri yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Yapının güney kanadında ise yönetim, görüÅŸme odaları, yemekhane ve çok amaçlı salon bulunmaktadır. Yapıdaki nispeten büyük hacimler (çok amaçlı salon, yemekhane, spor salonu, kapalı oyun alanı, iç bahçe) dışardan da algılanacak ÅŸekilde daha yüksek ve eÄŸimli çatısı olan kütleler olarak öne çıkmaktadır. Böylece yapı tek katlı olmasına raÄŸmen, 3.boyuta hareket veren, çocukların ilgisine mazhar dinamik bir kimliÄŸe bürünmüÅŸtür.

Ä°ç avluyu saran pergola sayesinde güneÅŸ ışınlarından korunma amaçlanmış, park ile yapıyı ayıran kanopi ise kamusal ile yarı kamusalı birbirinden ayıran psikolojik bir bariyer olarak düÅŸünülmüÅŸtür. Tüm eÄŸimli kütlelerde geri dönüÅŸebilir bir malzeme olan çinko, çatı ve cephe malzemesi olarak kullanılmıştır. Gerek yapının yeÅŸil alanlarla olan iliÅŸkisi, gerekse malzeme ve ışık kullanımı ile sürdürülebilirlik kavramıyla çocukların genç yaÅŸta tanışmasına olanak saÄŸlayacak bir yapı gaye edilmiÅŸtir.

Sonuçta, Sancaktepe Ä°ÅŸitme ve KonuÅŸma Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Projesi tamamlandığı zaman, tipolojisinin Ä°stanbul içindeki ilk örneklerinden birisi olacaktır. Bunu saÄŸlarken aynı zamanda, parkla azami görsel ve mekansal bütünleÅŸmeyi saÄŸlayarak, yapının birincil kullanıcısı olan engelli çocukların kendilerini izole bir mekanda hissetmemeleri saÄŸlanacak, rehabilitasyonun ilk adımı olan “kendini farklı/eksik hissetmeme” ilkesi mekanda da ifade etmiÅŸ olacaktır. Bunun yanı sıra, park alanından da asgari alan alıp, projenin aynı zamanda kamuya açık bir park olarak da bütün bölge halkına hizmet vermesi saÄŸlanacaktır. Sancaktepe Ä°ÅŸitme ve KonuÅŸma Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Projesi, programında “özelleÅŸmiÅŸ” kullanıcılara sahip olan bir kamusal alan yaratarak, Sancaktepe ve Ä°stanbul halkına hizmet verecektir.

LOT Logo 15x15cm_300dpi.png
bottom of page